21 Ağustos 2009 Cuma

Güllaç'ın Tarihi ve Tarifi :)

Tarihi :

Güllaç'ın tarihi tahmin ettiğiniz gibi Osmanlıya dayanıyor. 15. yy da halkın mısır nişastasından yufka açıp şekerlemesiyle başlayan bu tatlı, içine gülsuyunun eklenmesiyle "Güllü Aş" adını almıştır.Ve daha sonrasında adı "Güllaç"a dönüştü. 100 gramında 150 kalori bulunan bu çok lezzetli tatlı Osmanlı sarayına 1489 yılında girmiş.
Güllaç yapraklarının ince olması çok önemli. Çünkü kalın olduğunda lapa halini alıyorlar. Bu yapraklar gerekli koşullar sağlandığında bozulmadan 10 sene saklanabiliyor.

Tarifi :

Gerekli Malzemeler :

* Çok ince açılmış güllaç yufkası
* 3 kilo süt
* 750 gr toz şeker
* 250 gr rendelenmiş ceviz içi
* 250 gr hindistan cevizi
* 500 gr pudra şekeri
* 100 gr çekilmiş antep fıstık içi

Yapılışı:
Süt iyice kaynatılır ve şeker koyularak iyice karıştırılır. Süt el yakar yakmaz hale gelince güllaç yufkaları genişliğinde bir tepside serme işlemine başlanır. Yufkalar tepsiye tek teke serilerek araları bol sütle beslenir. 3-4 yaprak yufka attıktan sonra hindistan cevizi, pudra şekeri, hindistan cevizi, çekilmiş fıstık içi, file fındıkla üzerine bolca serpilir. Üzerine tekrar bol süt yedirilen 3-4 yufka serilir.Süsleme yapılarak servise hazırlanır.

Afiyet olsun :)

0 yorum:

Yorum Gönder